DE Specialist sinds 1945!
Winkelwagen
0 Items

1910

Een prentbriefkaart van de Burgemeester Roosstraat in Rotterdam Noord. Aan het “verkeersbeeld” te zien, schatten wij dat het rond 1910 zal zijn geweest. Hier zou de hoofdpersoon – zo mag je de oprichter van het bedrijf toch wel noemen- op 13 jarige leeftijd rond hebben kunnen lopen.

Later zou hij hier zijn eerste winkel openen, op nummer 23. Dat moet in 1950 geweest zijn.

Op dit moment hebben we nog geen foto kunnen vinden van het pand zelf. Mocht u foto’s uit de geschiedenis van ons bedrijf in uw bezit hebben, dan zouden we die zeer graag een keer bekijken. Ook voor op of aanmerkingen houden wij ons van harte aanbevolen.

1945

In 1945, direct na de oorlog, begon Huibert Rietveld in een achterkamertje op de eerste verdieping aan het Zwaanhals 69 b  met het maken van slaapbanken. Een product dat door de begrijpelijk woningnood direct al erg goed liep.  Zijn beide zoons brachten de slaapbanken met de handkar naar de klanten.

Foto 1

Huibert Rietveld  16-7-1897    †  4-9-1980

Omstreeks 1950 betrok hij een bedrijfspand aan de Burgemeester Roosstraat 23  gelegen tussen de Noordsingel en de Zwart Janstraat.  Daar maakte hij eigenhandig de verschillende slaapbanken.  Van beroep was hij stoffeerder;  ook hebben we wel eens: -koopman- op  zijn papieren zien staan.  Over het uiterlijk van de slaapbanken is nu lastig een oordeel te vellen,  ( zie foto 2 ) maar dat de kwaliteit goed was is een feit dat zeker is. Wij kregen soms tientallen jaren  later nog wel eens banken mee terug die hij had gemaakt en die waren er altijd nog zeer goed aan toe. Hooguit was de bekleding iets versleten, maar de vering was nog vrijwel nieuw!

Foto 2

Het is maar wat je modern noemt! Een foto uit een van de eerste folders. De prijs van dit slaapbankstel was : Fl  415,00

 Hieronder dezelfde bank uitgeklapt. Zodat u het “systeem” goed kunt zien. De slaapmaat was een voor die tijd riante 120 x 190 cm. Iets wat nu zowel veel te smal als te kort zou zijn.  Waarschijnlijk is dit een van de eerste banken die  de heer Rietveld heeft gemaakt.  Daarom dateren we  hem rond 1945-1946.

Foto 3


Nog wat later kocht hij een fabriekspand aan de Oudaenstraat 33 . Dat zal rond 1956 geweest zijn. Daar werden niet alleen slaapbanken gemaakt, maar ook gewone bankstellen, stoelen, tafels enz.

Foto 4

Foto 5

Foto 6

Foto 7

Van de buitenkant van de fabriek hebben we alleen een foto gevonden die gemaakt is vlak voor de sloop. Omdat de gemeente Rotterdam er nieuwbouw had gepland, moest het pand verdwijnen en werd het onteigend.  Op onderstaande foto ziet u de nieuwbouw al oprukken. Het is het losstaande pand aan de linkerkant van de straat.

Foto 8

Oudaenstraat 33 Vlak voor de sloop rond 1980

De verkoop werd gedaan vanuit de Burgemeester Roosstraat 23, de Benthuizerstraat 28a  en de Noordsingel 60-62. In die laatste 2 panden woonden zijn oudste dochter en zoon achter de winkel. Iets wat in die tijd vrij gebruikelijk was.  In totaal had hij 5 kinderen  die hij voor het grootste deel alleen heeft moeten opvoeden!

In 1957 huurde hij zijn eerste meters in het Industriegebouw aan de Goudsesingel 66 Uiteindelijk werd dat 5000 m2. Vrijwel de gehele 3e en 5e verdieping!  En op de begane grond bevond zich het magazijn, in het pand aan het Achterklooster, waar nu het bekende architectenbureau MVRDV is gevestigd.  ( Onder andere de ontwerpers van de Markthal! )

Hierdoor werden de panden aan de Noordsingel en de Burgemeester Roosstraat overbodig. Zijn dochter en zoon verhuisden respectievelijk naar de Vijverhofstraat en de Zwartjanstraat en zelf kocht hij een mooi pand aan de Heemraadssingel 251. Waar hij tot aan zijn dood zou blijven wonen. Vreemd genoeg heeft hij dat pand de laatste pakweg 20 jaar nooit meer verlaten! Wel behield hij de algemene leiding over het bedrijf en zijn oudste dochter kwam hem dagelijks alle papieren brengen.

Foto 9

De oudste foto die we hebben kunnen vinden van de eerste toonzaal in het Industriegebouw. Dit was op de 3e verdieping. We denken dat het rond 1960 zal zijn.  Maar we zijn het nog verder aan het uitzoeken.

 

In de tijd dat wij in het Industriegebouw gevestigd zijn geweest, zijn wij er altijd vanuit gegaan dat het  gebouwd was met hulp van het Marshall plan, tot onze verbazing ontdekten we bij Wikipedia dat de tekeningen van het pand al dateerden van voor de oorlog!  De ontwerper is Hugh Maaskant. Later zou hij ook verantwoordelijk zijn voor de ontwerpen van o.a. de Euromast, het Hiltonhotel, het Groot Handelsgebouw en de Lijnbaanflats. Kortom een grootheid in Rotterdam. Niet vreemd dat het architectenbureau MVRDV zich graag in een pand ontworpen door Maaskant wilde vestigen!

Er is in een krant wel eens een artikel verschenen over de geschiedenis van het Industriegebouw, waarin meerdere huurders werden besproken. Ik zag in de ogen van mijn beide ooms verdriet, want er werd met niet één woord gerept over hun zaak. Terwijl die er 28 jaar gevestigd was geweest en bovendien het merendeel van die tijd waren ze de  grootste huurder van het gebouw.  Je zou toch zeggen dat je een klant van zo’n fl 64.000  per maand! niet zo maar vergeet. Kennelijk spreekt een meubelzaak niet zo tot de verbeelding.

In die tijd was het wel een van de grotere spelers van de Rotterdamse meubelhandel met een omzet van zo’n 6 miljoen. Samen met van der Meer, in het Groot Handelsgebouw, H.H. de Klerk, in het voormalige pand van Donner, Piet van Reeuwijk aan het Binnenwegplein en de Stam aan de Mariniersweg  vormden we het meubelhart van Rotterdam.  De klanten kwamen uit het hele land naar ons toe.

foto 10

Hier een foto van het Industriegebouw in aanbouw. Het is het achteraanzicht, met de 5 karakteristieke  laagbouwpanden waar ons magazijn in was gevestigd en waar nu het architectenbureau MVRDV zich bevindt.

 

We zullen het maar eerlijk toegeven in al de jaren dat we het huurden is het ons nooit opgevallen dat het iets bijzonders was; het was een groot pand.  Geen reuk of smaak aan. Misschien zelfs wel een beetje suf. Pas nu het weer  in volle glorie is hersteld, zien ook wij wat een geweldig pand het eigenlijk is. Op dit moment is het met name voor allerlei ondernemers van de creatieve sector en de horeca the place to be !

Foto11

Hier in foto van “ onze” expeditiestraat. Inmiddels is dit omgetoverd tot een tropisch tuin en kunnen er geen auto’s meer rijden.

 

Expeditiestraten zijn een typisch Rotterdams fenomeen.  Ze zijn opgenomen in het –wederopbouwplan-  van na de oorlog, om het mogelijk  te maken om de winkels te bevoorraden zonder dat het normale verkeer er last van had.  De gemeente heeft berekend dat ze in totaal zo’n 16 hectare van de binnenstad in beslag nemen! In sommige wijken tot wel zo’n 10 % van het totale oppervlak.  Omdat het nu vaak niet zulke fijne  ( lees: veilige ) plekken zijn, is het plan om ze aantrekkelijker te maken en zo de kwaliteit van de totale binnenstad te verbeteren!

Foto 12

Zelfde plek als foto 11, maar dit ziet er al veel leuker uit. En dit is nog maar het begin!

Foto 13

Hier één van de eerste foto’s van het Industriegebouw. Aan de auto’s te zien, schatten wij het rond 1950. Uiteindelijk huurden wij de complete 3e en 5e verdieping!

Foto 14.

Op deze foto is het camerastandpunt wat lager, waardoor nog eens extra opvalt dat het toch wel een erg imposant gebouw is.

 

2012

Aan de Goudsesingel in Rotterdam bevindt zich al meer dan 61  jaar de grootste speciaalzaak in Slaapbanken en Bedkasten van Nederland. In onze showroom van 1000 m² vindt U alle bekende merken. U treft in onze winkel ruim 150 verschillende slaapbanken aan. Hiernaast hebben we een groot aanbod aan bedkasten.

Wij bezorgen gratis in heel het land plus de Belgische  en Duitse grensstreek.

Het Slaapbankencentrum is aangesloten bij de Centrale Branchevereniging Wonen.

 

kranten artikel2

2013

Zie hier hoe onze winkel in 2013 eruit zag aan de Goudsesingel te Rotterdam.

2020

Per 1 Juni 2020 hebben wij ons pand aan de Goudsesingel te Rotterdam moeten verlaten. Volgens de nieuwe huisbaas paste wij niet in het straatbeeld.

Omdat wij als grooste speciaalzaak in verborgen bedden, graag de grootste wilt blijven en er geen geschikt pand in Rotterdam beschikbaar was zijn wij verhuisd naar de woonboulevard in Sliedrecht!

18 mei 2020

De dag dat we de sleutel kregen van het nieuwe pand.

Boenen, boenen, boenen, boenen en nog eens boenen….

19 mei 2020

De eerste muren worden afgewerkt:

 

 

 

 

 

 

 

 

En de eerste lading slaapbanken word geleverd door Methorst Transport:

LET OP! Gewijzigde openingstijden! Voor het eerst in 75 jaar passen ook wij onze openingstijden aan. Vanaf heden zijn wij uitsluitend geopend op zaterdag van 10:00 - 17:00 Op alle overige dagen bent u nog steeds van harte welkom, maar alleen op afspraak. Voor het maken van een afspraak kunt u een mail sturen naar [email protected] of bellen naar 06-48375605. Het wordt dan een soort van "personal shopping experience" U heeft dan de complete showroom van 1000m2 tot uw beschikking en uiteraard geheel vrijblijvend! Verder blijft het natuurlijk mogelijk om de gehele collectie van Innovation en al onze showmodellen online te bestellen! Sluiten